Advies vochtprobleem in een winkel in Dordrecht

Opdrachtgever: particulier opdrachtgeverschap

Jaar van uitvoering: 2014

Achtergrond: Het pand “De gekroonde haring” is een rijksmonument in de binnenstad van Dordrecht. Het pand bestaat uit een voorhuis en een acherhuis. Kelder en begane grond worden gebruikt door een winkel. De drie bouwlagen boven de winkel zijn in gebruik als appartementen. De voorgevel van het monument dateert uit het eerste kwart van de achttiende eeuw. De schuiframen zijn in Empire stijl. Het gebouw zelf gaat waarschijnlijk terug tot de tweede helft van vijftiende eeuw. De winkel bevat nog enkele elementen van een Lodewijk XIV interieur.

In 2009 zijn twee split systemen geïnstalleerd. Deze bestaan elk uit een binnendeel en een buitendeel. Met de split systemen kan de winkel zowel gekoeld als verwarmd worden. In eerste instantie zijn de twee buitendelen opgehangen aan de zijgevel. Ze zijn meteen weer van de gevel gehaald omdat daar geen vergunning voor was. Daarna zijn de buitendelen in de kelder geplaatst. Sinds die tijd is er een vochtprobleem in het pand.

Opdracht: Wat is de oorzaak van het vochtprobleem en hoe kan het opgelost worden?

Aanpak: In het pand waren al klimaatmetingen verricht. Helaas was dit een momentopname en geen opname door de tijd. De meetresultaten zijn geanalyseerd. Op basis hiervan kon de bron van het vocht geïdentificeerd worden. De bouwkundige inrichting van de winkel is geïnventariseerd, evenals de opstelling en instelling van de apparatuur. In gesprek met de eigenaar van de winkel is in kaart gebracht hoe de split systemen en de winkel gebruikt worden.

Resultaat: Een combinatie van verkeerde installatie van technische apparatuur met de unieke kelders van Dordrecht is de oorzaak van het vochtprobleem. Erfgoed Installaties bracht een advies uit voor een andere opstelling van de buitendelen en een andere instelling van de binnendelen.